Trude de Jong

12 Jaar en ouder

Regenboograp

RegenboograpWij zij klas 1d uit Amsterdam-Noord
We zijn de coolste klas, je hebt 't al gehoord...

In deze brugklas zitten jonge mensen uit de hele wereld: Turkije, Portugal, Marokko, China, Suriname, Afrika en Nederland.
Nu wonen ze allemaal in Amsterdam. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal, en die verhalen vertellen ze in dit boek.
In het begin zijn ze vreemden voor elkaar, maar aan het eind van het schooljaar zijn ze als klas een eenheid geworden en maken ze hun eigen rap:

Nu weten juliie wie wij zijn en ik ben bijna klaar
Straks zijn we vrij, dag school, dag huiswerk,
zie je volgend jaar...
Ons haar is bruin of zwart of blond en dat is
heus geen nep
Wij zijn de regenboogklas, en dit was onze rap!

Fragment uit Regenboograp

Michiel

Als ik thuiskom is het stil. Ik ben er nog steeds niet aan gewend. Vroeger was het gezellig als ik uit school kwam. Mijn vader was altijd bezig met klusjes in huis. Ik hoorde hem met mijn praten.
In de keuken pak ik een paar boterhammen, doe er pindakaas op, en met het bordje en een glas melk in mijn handen loop ik naar de kamer.
Ik ga op de bank zitten en alles in een paar happen op. Ga weer naar de keuken, spoel het bordje en het glas af en zet het op het aanrecht.
Ik had beter met Frank naar de stad kunnen gaan, maar ik moest zonodig leren van mezelf. Ik loop de huiskamer weer in, ga op de bank zitten en zet de tv aan. In de talkshow van Ricky Lake schreeuwt een boze familie tegen elkaar. Ze mogen blij zijn dat ze elkaar nog hebben. Ik zet mtv op.
Zijn ogen op de foto kijken me aan.
'Ik ga nu naar die nieuwe school,' zeg ik. 'Ik heb een leuke klas. Frank zit er ook in. Dat is wel tof.'
Hij glimlacht. De foto is met kerstmis genomen.
'Over een paar jaar ben ik van school af.'Mijn stem klinkt veel te hard in de kamer. 'Dan word ik stucadoor. Ga ik een eigen bedrijf beginnen.'
Dat is mooi jongen.
'Het gaat goed met ons. Chris zit nu in het leger. Hij komt elk weekend thuis.'
Ik wil nog meer zeggen, maar weet niet of het wel kan. Waarom wil alleen maar leuke dingen vertellen aan die foto? Mijn vader is er niet meer.
Mijn broer Chris zegt dat papa in een ander lichaam is teruggekomen. Om de minuut gaat er iemand dood, zegt hij, en om de minuut komt er iemand op de wereld. Papa's geest leeft verder in het lichaam van een pasgeboren baby.
Mijn moeder denkt dat papa in het paradijs zit. Ze is naar een waarzegster geweest en die heeft gezegd dat Jaap goed is aangekomen. Ze was opgelucht.
Ik weet niet wat ik moet geloven.
'Chris speelt de baas over me.'...

Donkerslag

Donkerslag is het verhaal van Simon uit Amsterdam-Zuid. Hij is heel gelukkig met zijn ouders, zus Mila, vriend Chris en vriendin Joy. Maar na de vakantie, als hij naar 2A gaat, gebeurt er iets vreemds met hem. Hij bloost voortdurend, is doodsbang om zijn mond open te doen in de klas en krijgt nachtmerries bij het idee dat hij judo-examen moet doen. Is dit de puberteit of verandert hij langzaam in een bevende angsthaas?
Simon probeert zijn angst te verbergen achter een stoer gedrag. Niemand mag achter zijn geheim komen. Hij ziet geen andere uitweg meer dan weg te lopen…
Hieronder een stuk uit het boek. Simons vriend Chris heeft net bekend dat hij verliefd op Mila, Simons drie jaar oudere zus...

Donkerslag"'Ik weet dat ik weinig kans maak, maar ik moet het proberen,' zei Chris. 'Help me!'
Ik typte www.ehow.com in. More than 15.000 How-to Solutions. Als zij Chris niet konden helpen was het een verloren zaak.
'Finding Ms Right maar?' Chris knikte. Hij schoof een stoel naast de mijne en staarde eerbiedig naar het scherm.
'How to attract a woman!' zei hij. Attract, hij? Maar ik drukte op de muisknop, en we lazen de elf Steps. Negen Steps waren niks voor Chris. Wat moest hij nou met de raad om niet op te scheppen over zijn triomfen met vrouwen?
'Hier, zes: Listen intently to what she has to say, and respond with respect for her opinions. Ik kan het niet, maar jij vast wel.'
Hij was kennelijk blijven hangen bij Step drie, die hem vertelde dat hij "Tasteful clothes that she yearns to touch" moest dragen. Wat zouden dat voor kleren zijn? Een fluwelen wambuis soms?
'Je ziet erg goed uit,' zei ik.
'How to impress a woman!' commandeerde hij. 'Eén: Ask her about herself, her ambitions, her life. Be interested. Je moet aan haar lippen hangen.'
Maar hij zei: 'Die kleren weer, hè? We moeten de stad in, nu!'
Dat sloeg op: a clean, goodsmelling man with well-fitting clothes is a real prize (Step twee).
'If you really like her, tell her so,' las ik. 'Just let her know you admire her.' Hoe eerder Mila het wist, hoe sneller ze een emmer ijskoud water over zijn oplaaiende liefdesvlammen stortte. Dan was hij genezen en had ik mijn vriend terug.
'Later,' zei hij. 'Als ik die kleren, de cologne, de hair styling aid en de breath freshener heb.'
'Vergeet de box of chocolates niet.' Mijn zus houdt niet van zoet, maar ik wel.
'Wil je 't even uitprinten voor me?' Dat kon hij thuis zelf ook, maar ik deed niet flauw en printte alles uit voor hem, inclusief How To Compliment A Woman Who Catches Your Eye, How To Date an Aries en tot slot, want je weet maar nooit: How to Kiss On a Date..."

Lein de Liefde

(geïllustreerd door Juliette de Wit)

Lein de Liefde is ook te downloaden bij www.e-book.nl

LeinDit boek gaat over Lein, die na de vakantie in een vreemde klas wordt gepoot. Ze krijgt meteen al bonje in 2B, en wordt voor een paar dagen van school gestuurd. Rondzwervend door de stad ziet ze een aankondiging dat Anna er komt optreden met haar band- popzangeres Anna, Leins idool. Ze heeft een plakboek vol interviews en foto's van haar. Lein ziet haar kans schoon om Anna te spreken te krijgen.
Ze wil vragen of ze roadwoman bij haar kan worden- sjouwen met geluidsboxen en verlichtingsapparatuur lijkt Lein het einde, en in elk geval stukken beter dan scholier op het P.C.Hooftlyceum te zijn.