Trude de Jong

Vragen

Wanneer ben je begonnen met schrijven?

BabyToen ik acht was begon ik verhalen te schrijven, en ik maakte er ook
tekeningen bij.
In groep 6 & 7 had ik een hele leuke onderwijzer, meneer van Delft. Ik wou dat hij zag dat ik een bijzonder kind was, dus ik begon een boek te schrijven: Het geheim van het slot Griezelsteyn. Wat zou H. van Delft opkijken als ik een echt gedrukt boek, met ook nog tekeningen van mezelf, achteloos aan hem zou geven?
Waarom dat niet lukte lees je in de volgende vraag. Pas toen ik al 30+ was, heb ik meneer van Delft mijn boek 'Voor alles bang gestuurd'. Hij schreef me dat hij er blij mee was. Jammer dat hij vergat te schrijven dat hij altijd al gezien had dat ik een bijzonder kind was…


Wat vind je het leukst aan het schrijven en wat het vervelendst?

Leuk niet leukHet leukste van het schrijven is het schrijven zelf.
Maar voordat je begint te schrijven moet je nadenken over het verhaal. Net zoals een timmerman een tekening maakt van een kast voordat-ie begint te timmeren, zo moet ik een plan hebben voor het boek. Wat gebeurt er, welke mensen komen er in voor, hoe zien ze eruit, hoe gedragen ze zich.
Pas als ik dat allemaal weet kan ik gaan schrijven. Daar hou ik niet zo van, want ik ben ongeduldig. Daarom mislukte Het geheim van slot Griezelsteyn. Ik begon enthousiast te schrijven, en het was allemaal enorm spannend, maar op een gegeven moment zat ik op mijn pen kauwend voor me uit te staren. Wie was die vreemde verschijning, die 's nachts

weeklagend door de gangen van het slot spookte? Ik had geen flauw idee. Ik liet me niet kennen en schreef een slot, maar daar was ik niet tevreden over. Daarom heb ik het boek nooit naar een uitgever gestuurd.


OnderstebovenHoe en waar schrijf je?

De eerste versie van het boek schrijf ik met een pen in een schrift. Daarna ga ik alles overtypen op de computer. Een laptop, want zo'n enorm scherm dat naar me staart, maakt me zenuwachtig. En een laptop lijkt nog het meest op een ouderwetse typemachine. Ik kan overal schrijven, maar zit het liefst op de bank met uitzicht op de Westertoren.


LampHoe kom je aan ideeën?

Die haal ik overal vandaan: van de tv, van krantenberichten, van alles wat ik om me heen zie en natuurlijk van dingen die ik zelf heb meegemaakt.

 

Hoe lang doe je over een boek?

Hoe langDat hangt van het boek af. Voor de historische detectives ging ik op reis, en ik las boeken over de geschiedenis van Amsterdam, Nice en Istanbul. Pas toen ik wist hoe alles er toen ongeveer uit had gezien, kon ik een verhaal bedenken.
Als ik aan het schrijven ben, moet ik als een film voor me kunnen zien wat er gebeurt. En als ik even stop met schrijven om een boterham te eten, blijven de hoofdpersonen bevroren staan tot ze weer verder mogen.
Voor het boek 'Een verboden kind' ging ik eerst praten met mensen die waren opgegroeid als kind van een Duitse soldaat en een Nederlandse moeder;
Voor 'Donkerslag' met volwassenen en kinderen die aan een sociale angsstoornis leden. Daarna bedacht ik het verhaal en de hoofdpersonen. Met het schrijven zelf was ik elke dag bezig, zo'n zes à acht maanden lang.
Het kan ook makkelijker: het idee voor het boek Je bent geweldig! kreeg ik in een droom. Maar dat is tot nu toe maar één keer voorgekomen…

 

VaderWat vind je zelf je beste boek?

Het beste boek vind ik dat waarmee ik het meest heb geworsteld om het op papier te krijgen.Dat is 'Een verboden kind'. Ik probeerde me voor te stellen hoe het moest zijn om op te groeien als Erica en dat was niet eenvoudig. Soms dacht ik dat ik haar als een bleke schim bij mijn bed zag staan, met een waarschuwende vinger: Denk eraan dat je mijn leven goed beschrijft, De Jong!

 

Wat wilde je worden?

Als kind wilde ik al schrijfster worden, maar dat was niet echt een beroep. Dus moest ik eerst een vak leren van mijn vader.


Wat zijn je favoriete kinderboeken?

'Kees de jongen' van Theo Thijssen, 'HerbieThe city boy' van Herman Wouk, 'Lijsje Lorresnor' van Selleger-Elout en alle Leloe Swalijs-boeken van Wolffenbuttel-van Rooyen.Ook op 'Kinderen der sloppen' van Zoomers-Vermeer was ik dol. Mijn taktiek vroeger: in de boekenkasten van volwassenen naar boeken zoeken die in de titel het woord "kind" of "kinderen" hadden, of de naam van een kind: Kees, Herbie, Jaapje, Letje, Sprotje, Ciske enzovoort enzovoort.

 

KeesHeb je ook boeken voor volwassenen geschreven?

Eén keer kreeg ik een idee voor een verhaal voor volwassenen, dus dat heb ik geschreven en het is gepubliceerd. De ideeën die ik krijg zijn verder altijd voor kinderboeken.
Maar wie weet?

 

De laatste vraag: heb je nog surftips?

www.kinderboekwinkels.nl
www.ebook.nl
www.kinderboekwinkel.nl
www.kinderboeken.pagina.nl
www.kjoek.nl
www.rindertkromhout.nl